Musikkstudier
Drømmer du om å bli musiker, musikkprodusent eller komponist? Det finnes mange studieretninger innen musikk, både utøvende og teoretisk. Rundt 250 norske studenter studerer musikk i utlandet. De fleste er i Tyskland, Danmark og Storbritannia.
Om musikkstudier
Musikere skaper, fremfører og koordinerer musikk innenfor en rekke sjangre og stilarter. Musikere spiller instrumenter, synger, dirigerer, komponerer og arrangerer, og underviser i diverse sammenhenger.
Grunnleggende musikkferdigheter, musikkteori og stilarter inngår som oftest i et studium. Du kan fordype deg i for eksempel sang, et instrument, musikkpedagogikk eller komposisjon. Det er vanlig at musikere spesialiserer seg innenfor klassisk eller rytmisk musikk, for eksempel jazz, rock, folk eller pop.
En sanger bruker stemmen sin til å formidle musikk. Instrumentalister spiller ett eller flere musikkinstrumenter. En komponist lager og utvikler musikk, mens en dirigent instruerer og koordinerer flere musikere i kor, band eller orkestre.
Hvor kan jeg studere musikk?
Du kan studere musikk i alle land og få støtte fra Lånekassen. De fleste norske musikkstudenter er i Tyskland, Danmark, Sverige, Storbritannia og USA.
Om du vil studere utenfor Norden, må du ta en utdanning på bachelornivå (eller høyere). Lånekassen støtter ikke forkurs.
Les om musikkstudier i noen land, men du kan også velge andre land:
Tyskland, Danmark og Sverige er populære land for å studere musikk, spesielt fordi disse landene har billig offentlig utdanning.
Om du lærer deg et annet språk åpner mulighetene seg for flere europeiske land med billig offentlig utdanning. Du kan få støtte fra Lånekassen til å ta språkkurs i forkant av utdanningen.
Mange studerer musikk i Storbritannia og USA, men det er høye skolepenger.
Ved en del private skoler i europeiske land er det også mulig å finne musikkutdanninger på engelsk.
Opptakskrav varierer veldig mellom ulike land og skoler, men noen musikkutdanninger krever opptaksprøve.
For informasjon om opptakskrav og søknadsprosess i ulike land, se våre ulike landsider og skolenes nettsider.
Anna studerte komposisjon i Paris
Godkjenning
Du trenger ingen formell godkjenning av utdanningen din når du kommer hjem, det er opp til arbeidsgiver å vurdere bakgrunnen din når du søker jobb. Søker du master i Norge, er det den norske høgskolen eller universitetet som vurderer studiene dine på bachelornivå.
Det du må passe på er at utdanningen er offisielt godkjent i studielandet for å få gyldige studiepoeng og støtte fra Lånekassen.
Finansiering
Du kan få støtte til å studere musikk i de fleste land så lenge utdanningen er offisielt godkjent i utdanningslandet og tas på fulltid. På våre landsider finner du informasjon om hva som er offisielt godkjent i de ulike landene.
Vi har samlet en oversikt over mange stipender for utenlandsstudenter på denne nettsiden:
Kickstart kunsterkarrieren!
Studerer du eller har du studert utøvende kunst i utlandet? Da kan du delta i vår årlige, digitale kunstmønstring, ANSA Juvenarte. ANSA Juvenarte bidrar til å gi nye kunstnere en utstillingsplattform i Norge, noe som kan gi en skikkelig kickstart på karrieren! En jury av profesjonelle kunstnere kårer to vinnere som får hvert sitt stipend.
Jobbmuligheter
De fleste musikere er selvstendig næringsdrivende, og tar konsertjobber eller jobber i studio. Musikere kan også være fast ansatt i orkestre. Mange er medlem av band som opptrer på forskjellige scener og festivaler. Utøvende musikere må være forberedt på en god del reising, alene eller sammen med andre.
Noen musikere arbeider helt eller delvis med undervisning og har stillinger som musikkpedagog eller sangpedagog.
Som musiker må du være musikalsk, ha godt gehør og like å opptre. Konsentrasjon og innsatsvilje er også viktige egenskaper for en musiker.
— Utdanning.no
Ofte stilte spørsmål
Har du startet studiene (minimum ett år), men ønsker å bytte til en annen skole? Da kan du kontakte aktuelle læresteder, og forhøre deg om de har ledige studieplasser. Vanligvis krever skolen at du har hatt omtrent de samme fagene i tilsvarende tidsrom.
På disse nettstedene finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring, – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
- Musikernes fellesorganisasjon er fagforbundet for utøvende kunstnere og pedagoger. Forbundet er aktivt i faglige spørsmål og lønnsforhandlinger.
- Norsk Musikkråd
- BandOrg
- GramArt
- Musikkontoret
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!