Kunst- og designstudier
Vil du studere kunst eller design i utlandet? Rundt 400 norske studenter tar kunst- og designutdanning i utlandet. Det er flest som studerer det i Nederland, Italia, Danmark, Australia og Storbritannia.
-
Om kunst- og designstudier
-
Finne studier
-
Godkjenning
-
Finansiering
-
Jobbmuligheter
-
Ofte stilte spørsmål
Om kunst- og designstudier
Som kunstner utøver eller skaper du kunstutrykk som skal dekorere, vekke følelser, fortelle historier eller dele opplevelser.
En designer gir gjenstander og produkter form og funksjon.
Når du studerer estetiske fag utvikler du dine kreative evner og tekniske ferdigheter innen en kunstart. Studiet involverer også fag og bransjekunnskap som skal gjøre deg rustet for arbeidslivet.
Det finnes mange ulike kunstformer, der man gjerne deler det inn i utøvende og skapende kunst.
Utøvende kunst er scenekunst, som dans, skuespill og musikk.
Skapende kunstformer kan være billedkunst, som malekunst, tegnekunst, skulptur, grafikk og bildevev, samt litteratur. Det består også av nyere kunstformer som performance kunst, installasjon, lydkunst, fotokunst, video- og datakunst og grafitti/gatekunst.
Designutdanning innebærer ulike aspekter av design, inkludert produkt- og industrielldesign, interiørdesign, mote- og tekstildesign, grafisk design, webdesign og mye mer.
En utdanning i design hjelper deg å utvikle ferdigheter, kunnskap og kreativitet slik at du kan skape funksjonelle, estetisk tiltalende og innovative løsninger for ulike designprosjekter.
Design handler ofte om å lage tegninger eller modeller for noe andre skal produsere. Det er viktig å tenke på hvilken funksjon gjenstanden skal ha.
Hvor kan jeg studere kunst og design?
Du kan studere kunst og design over hele verden. Som regel foregår undervisningen på landets eget språk, men Italia, Nederland og Tyskland er eksempler på land hvor du kan finne utdanninger også på engelsk. Hver kunstskole har som regel tilbud om flere typer kunst og designfag. Du kan også finne designstudier ved arkitektskolene.
European League of Institutes of the Arts (ELIA) er en medlemsorganisasjon for utdanningsinstitusjoner innen kunst. Du kan bruke deres søkemotor for å finne studieinstitusjoner og kunstutdanninger både i Europa og andre land.
Les om kunst og designstudier i noen land, men du kan også velge andre land:
Italia, Nederland, Tyskland, Danmark og Sverige er populære land for å studere kunst og design, spesielt fordi disse landene har billig offentlig utdanning.
Om du lærer deg et annet språk åpner mulighetene seg for flere europeiske land med billig offentlig utdanning. Du kan få støtte fra Lånekassen til å ta språkkurs i forkant av utdanningen.
Mange studerer kunst og design i Storbritannia, Australia og USA, men det er høye skolepenger.
Ved en del private skoler i europeiske land og i Japan og Sør-Korea er det også mulig å finne kunstutdanninger på engelsk.
Opptakskrav varierer veldig mellom ulike land og skoler, men mange kreative fag krever portfolio for opptak.
For informasjon om opptakskrav og søknadsprosess i ulike land, se våre ulike landsider og skolenes nettsider.
Henrik og Idunn studerte kunst og design i utlandet
Godkjenning
Det kreves ingen formell godkjenning av utdanning i kunst. Det er opp til arbeidsgiver å vurdere utdanningen din. Kunstnertittelen er ikke beskyttet, noe som betyr at i utgangspunktet kan hvem som helst kalle seg kunstner.
Det du må passe på er at utdanningen er offisielt godkjent i studielandet for å få gyldige studiepoeng og støtte fra Lånekassen.
Finansiering
Du kan få støtte til å studere kunst og design i de fleste land så lenge utdanningen er offisielt godkjent i utdanningslandet og tas på fulltid. På våre landsider finner du informasjon om hva som er offisielt godkjent i de ulike landene.
Jobbmuligheter
Over halvparten av kunstnere arbeider som selvstendig næringsdrivende. Bare én sjudel av medlemmene til norske kunstorganisasjoner er fast ansatte, og én tidel er frilansere .
Kunstnere har ofte egne atelier eller i fellesskap med andre kunstnere. Kunstverkene selges via gallerier eller direkte fra kunstneren selv. Mange kunstnere er ansatt i skoleverket som lærere i forming og kunstfag. En kunstner kan også få i oppdrag å utføre et bestillingsverk fra bedrifter eller det offentlige. Mange kunstnere har andre jobber ved siden av.
(Kilde: utdanning.no)
Jobbmulighetene etter endt designutdanning avhenger av spesialiseringen, men kan inkludere jobber som grafisk designer, interiørdesigner, industridesigner, motedesigner, webdesigner, og mer. Designere kan arbeide i et bredt spekter av bransjer, inkludert reklame, mote, teknologi, arkitektur, film og mer.
En kunstner må ha kunstneriske evner, kreativitet og veldig god estetisk form- og fargesans samt sterk motivasjon og utholdenhet.
— Utdanning.no
Kickstart kunsterkarrieren!
Studerer du eller har du studert utøvende kunst i utlandet? Da kan du delta i vår årlige, digitale kunstmønstring, ANSA Juvenarte. ANSA Juvenarte bidrar til å gi nye kunstnere en utstillingsplattform i Norge, noe som kan gi en skikkelig kickstart på karrieren! En jury av profesjonelle kunstnere kårer to vinnere som får hvert sitt stipend.
Les også:
Ofte stilte spørsmål
Har du startet studiene (minimum ett år), men ønsker å bytte til en annen skole? Da kan du kontakte aktuelle læresteder, og forhøre deg om de har ledige studieplasser. Vanligvis krever skolen at du har hatt omtrent de samme fagene i tilsvarende tidsrom.
På disse nettstedene finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring, – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!