8 grunner til å delta på karrieredag
ANSAs karrieredag skal gjøre overgangen fra studier til arbeidsliv litt enklere. Lurer du på hvordan karrieredagen kan hjelpe deg konkret? Her får du åtte grunner til å delta, også om fortsatt er student.
Delta på karrieredag!
ANSA holder karrieredager flere ganger i året, både i Norge og ute i verden. Her får du møte spennende aktører i arbeidslivet, bygge nettverk med medlemmer og bedriftsrepresentanter og lære mer om mulighetene som finnes der ute. Ofte er det også kompetansehevende poster på programmet. Karrieredagene har noe for alle, enten du er student eller er klar for å ta neste steg i karrieren.
Få hjelp med veien videre
Du velger selv hvor mye du vil gjøre ut av karrieredagen. Enten du bare vil sjekke terrenget litt eller har forberedt konkrete spørsmål til bedriftene, kan arrangementet hjelpe deg med overgangen fra studier til jobb.
Du får komme tettere på bedriftene enn ellers, og du får tatt stilling til din egen kompetanse og utdanningsvalget du har tatt. Denne innsikten kan gi deg et fortrinn foran andre jobbkandidater når du skal velge din arbeidsplass.
Merk: Det er mange som arrangerer karrieredager i ANSA, både sekretariatet, lokallagene og lands- og regionsstyrene. Karrieredager kan derfor ha ulikt innhold og oppbygning alt etter hvem som arrangerer, og programmet kan avvike fra det som er beskrevet nedenfor. Husk å sjekke beskrivelsen av det aktuelle arrangementet, slik at du er best mulig forberedt.
Hvorfor delta på karrieredag?
1. Du får øvd på å pitche deg selv
På en karrieredag får du mulighet til å møte representanter for ulike bedrifter og virksomheter som veldig gjerne vil prate med deg. Disse møtene er en anledning til å øve deg på å snakke om dine ferdigheter, egenskaper og kompetanse.
Gjennom å måtte sette ord på disse tingene, blir du mer klar over hva du faktisk kan. Du får også øvd deg på å formulere deg klart. Den selvinnsikten er gull verdt!
2. Du blir kjent med mulige arbeidsgivere
I møte med aktørene på karrieredagen får du bli bedre kjent med mulige arbeidsgivere. Hvem er de, hva jobber de med og hvilke verdier står de for? Hvilken kompetanse og egenskaper hos en ansatt er viktige for dem? Ikke vær redd for å stille spørsmål! Kanskje du finner din drømmearbeidsplass?
3. Du får vise deg frem
På karrieredagen er det ikke bare bedriftene som får vise seg frem. Du får også mulighet til å bli synlig!
Hvis du investerer litt i samtalen og byr på deg selv, kan du gi en mulig arbeidsgiver et godt inntrykk. Du skal ikke se bort fra at representanten husker deg til senere, og det kan en dag komme godt med hvis du trenger å komme i kontakt med en person på innsiden av bedriften.
4. Du blir vant til å være rundt bedriftsrepresentanter
En karrieredag gjør deg litt mer vant til å være rundt bedriftsrepresentanter og rekrutterere, og er en fin forberedelse på overgangen fra studier til arbeidsliv.
Mange synes det er litt rart og blir nervøse. Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal si og hvor man skal gjøre av hendene sine. Dette er helt normalt, og heldigvis blir det gjerne bedre jo oftere du står i slike møter. Derfor er karrieredagen en lur erfaring!
5. Du blir kjent med trender
Ved å prate med aktørene kan du få vite mer om trender i sektoren du ser for deg å kunne jobbe i. Hvis du har jobbet i sektoren før, kan det hende at ting har endret seg den siste tiden. Det kan også hende at det ligger an til et større skifte innen sektoren eller på arbeidsmarkedet generelt. Slike ting er det greit å ta med seg når du skal søke jobb. Bedriftsrepresentantene sitter på masse kunnskap, og nå har du mulighet til å grave litt!
6. Du øker din kompetanse på nettverksbygging og jobbsøking
Karrieredagen er en gyllen mulighet for å bygge nettverk med bedrifter, men ikke glem at du også får møte andre ANSA-medlemmer som er i samme situasjon som deg. Dem kan du lære noe av! Sannsynligheten er stor for at de har jobbsøkertips som kommer deg til gode, eller at de kjenner til muligheter og retninger du ikke vet om. Kanskje de også har familie eller bekjente som jobber med det du drømmer om?
Visste du dette?
Av alle stillinger på markedet er det kun ca. 30-40% som lyses ut gjennom stillingsannonser. De siste 60-70% formidles gjennom nettverk, så det er greit å få seg noen kontakter her og der!
På karrieredagen kan du også få hjelp til å utforme CV og søknad på vårt CV- og søknadsverksted. Vår veileder hjelper deg med å gjøre et godt inntrykk!
7. Du får vite om viktige frister
Kanskje du ønsker å skaffe deg erfaring ved å jobbe som praktikant eller trainee? Søknadsfristene til slike stillinger kommer gjerne tidligere enn mange tror. Når du nærmer deg slutten på semesteret eller graden og forbereder tiden etterpå, kan det være for sent å søke.
På karrieredagen kan du snakke med aktørene om når de vanligvis lyser ut slike stillinger. Ved å starte tankeprosessen tidlig, er det større sjanse for at du får den jobberfaringen du ønsker deg.
8. Du kan få et jobbtilbud
En veldig god grunn til å delta på karrieredag, er at du faktisk kan få et jobbtilbud. Mange bedrifter oppfordrer folk til å følge med på stillinger de lyser ut, men det kan hende at de også har en konkret praktikant-, trainee- eller vanlig stilling som de vil at akkurat du skal fylle, også om du ikke er sisteårsstudent.
Det er mange som er villige til å vente på de rette folkene når de oppdager kompetanse de ønsker på arbeidsplassen sin. Men slapp av, det er ikke et jobbintervju. Ikke vær redd for å prate med dem om studiene dine, interesseområder innen fagfeltet ditt og hvilken kompetanse du har. Dette er en fin anledning til å bli kjent i mer uformelle omgivelser.
Vi håper vi sees på karrieredag!
ANSAs karrieretilbud for medlemmer
ANSA hjelper deg med å få karrieren du ønsker deg! Sjekk ut medlemsfordelene som hjelper deg på din karrierevei, enten du fortsatt studerer i utlandet eller er ferdig.