Hjem / Artikler /

10 steg til utveksling på VGS

Har du lyst til å reise på utveksling, men lurer på hvordan du skal gå frem for å oppfylle drømmen? ANSA hjelper deg på veien! Les våre ti steg for utveksling på VGS.

| Forfatter: ANSA
Jente ser utover den kinesiske mur.

Et år på utveksling gir deg minner for livet, nye venner og lærerike og morsomme opplevelser! Sånn her går du frem for å oppfylle drømmen om utlandet på videregående:

Jenter med kimono

1. Bestem deg for land

Hele verden ligger for dine føtter! Vi anbefaler å la interessene dine styre valget av land. Du skal tross alt bo der en stund!

Kanskje du vil bo i et land med en kultur som er helt ulik vår? Er det et språk du har lyst til å lære eller en livsstil du vil oppleve?

For inspirasjon anbefaler vi å følge oss på Instagram og Tiktok @ansastudent.

2. Sjekk ulike utvekslingsorganisasjoner

Noen skoler har egne utvekslingsavtaler med skoler i utlandet, men det er vanligst å reise på utveksling gjennom en organisasjon. Neste steg er å sjekke hvilke organisasjoner som har avtaler med landet du vil reise til.

3. Bli med på infomøte

Utvekslingsorganisasjonene holder jevnlig informasjonsmøter for elever som er interessert i utveksling. Bli med for å lære mer om prosessen! Vi anbefaler at du tar med deg en foresatt.

4. Snakk med rådgiveren på skolen

For å kunne reise, må du søke skolen om et forhåndstilsagn om godkjenning av opplæringen i utlandet. Forhåndstilsagnet skal sendes til Lånekassen når du søker om stipend og eventuelt lån til utveksling.

5. Intervju hos utvekslingsorganisasjonen

Før du reiser gjennom en utvekslingsorganisasjon, vil de ha deg inn til et intervju. Slapp av, det er ikke farlig! De vil bare bli kjent med deg og se om du har satt deg litt inn i hva du går til. De vil passe på at de ikke sender noen som mest sannsynlig drar hjem før oppholdet er ferdig.

Personer spiller sandvolleyball

6. Begynn søknadsprosessen

Etter intervjuet kan du søke utveksling gjennom organisasjonen du har valgt. Det innebærer som regel å skrive et brev om deg selv, samt legge ved bilder av deg selv slik at din kommende vertsfamilie kan se hvem du er. Det er også lurt å ta med en anbefaling fra en lærer eller rådgiver.

Ikke la deg stoppe av arbeidet som er involvert på dette steget! Selv om det er litt saker og ting du skal få på plass ved siden av ditt vanlige skolearbeid, er det viktig å huske på at du lærer mye i denne prosessen. Det du lærer nå, kommer til nytte i både studier og jobb senere!

7. Øv deg på språket

Jo tryggere du er i språket på forhånd, desto lettere blir overgangen til den nye hverdagen. Det finnes mange bra apper du kan bruke, og vurder om du bør ta et språkkurs eller privattimer i forkant.

Smart tips

Som ANSA-medlem får du rabatt på språkkurs fra Gymglish!

Jenter med kimono

8. Søk om visum

Hvis du skal reise til et land hvor du må ha visum, vil du få beskjed fra utvekslingsorganisasjonen om hvordan og når du søker.

9. Bli studentmedlem av ANSA

Alle som har kommet inn på en skole i utlandet kan bli studentmedlem i ANSA! Medlemskapet er rimelig, og du får du en rekke fordeler som er gode å ha når du er langt hjemmefra.

10. Skaff deg studentforsikring

Dette er kjempeviktig! Det er ikke nok med en reiseforsikring når du skal gå på skole i utlandet. NAV anbefaler at du tegner en studentforsikring for hele utvekslingsoppholdet.

ANSA studentforsikring er en skreddersydd forsikringspakke med dekningen som gir deg trygghet i utlandet. Den er kun tilgjengelig for ANSA-medlemmer.

Les også

Gutt sitter med ryggen til og ser utover grønt landskap

Hvorfor utveksling?

Lurer du på om du bør reise på utveksling? Les om noe av det som gjør utenlandsopphold så bra!