Veterinærstudier i Tyskland
Veterinærutdannelsen i Tyskland foregår på tysk og er gratis, i tillegg tilbyr Lånekassen støtte til språkkurs i forkant av studiet. Det er et populært studie i Tyskland.
-
Hvor finner jeg studier?
-
Hvor mye koster det?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsfrist
-
Autorisasjon i Norge?
-
Hvordan finner jeg bolig?
Om utdanningen
Du kan studere Tiermedizin ved fem universiteter i Tyskland. Minimum studietid er fem og et halvt år og inkluderer seks måneders praksis. Utdanningen leder til Staatsexamen. Offentlige studier i Tyskland er gratis.
Finn veterinærstudier i Tyskland
Du kan finne studier på Hockschulkompass. Dersom du trenger tips til valg av studieby, kan du lese om de forskjellige byene på Study-in.de.
Finne lærested
Opptakskrav
Karaktergjennomsnittet varierer mellom lærestedene, og fra år til år, men generelt er det noe lavere enn i Norge. Du må ha de norske fagkravene R1/S2 og kjemi 2 for å kunne søke, men det anbefales at du også har biologi og fysikk da de tyske søkerne må ha dette. Utover karaktersnitt kan også det enkelte lærested vektlegge/gi deg bonus for realfag, opptakstest, arbeidserfaring og lignende. Se Hochschulstart for å se opptakskravene til de ulike lærestedene (trykk Tiermedizin og les under hvert enkelt lærested).
Hochschulstart/universitetene regner ut karaktersnittet for deg. Husk at norske tilleggspoeng ikke telles i utlandet.
Du kan søke i tre søkekvoter:
Kvote 1 Denne er for deg som har et svært høyt karaktersnitt. (Abiturbestenquote, ABQ). 30 % av søkerne tas opp i denne kvoten, men en del av kvoten er satt av til tyske studenter.
Kvote 2 Denne kvoten består av en miks av kriterier som lærestedene selv kan definere (Zusätzliche Eignungsquote, ZEQ). 10 % av søkerne tas opp her. Eksempelvis bra resultater på en opptakstest (TMS), relevant arbeidserfaring eller poeng for ventetid etter at du ble ferdig på vgs. Karakterene fra vgs telles ikke i denne kvoten.
Kvote 3 Den tredje kvoten er den største kvoten, 60 % av søkerne tas opp her. (Auswahlsverfahren der Hochschulen, AdH). Her bestemmer universitetene selv hva de vil vektlegge i sin vurdering av søkerne. Hvert kriterium gir forskjellig poengsum, inntil en total på 100 poeng. Det er vanlig at man tar en opptakstest om man søker i denne kvoten. Minst to kriterier som er uavhengige av skolekarakterer må tas i betraktning per universitet. Dette er den mest aktuelle kvoten for norske søkere.
Du må gjøre litt research for å søke på denne siste kvoten slik at de universitetene du setter opp i søknaden, faktisk er reelle muligheter. For eksempel er det flere universiteter som opererer med et “Vorauswahl” før de legger søknaden din i “mulig-bunken” klar til vurdering. Dette handler ofte om at du må ha prioritert lærestedet høyt i søknaden din (Ortspräferens). Vorauswahl kan også handle om at du må ha et minimumssnitt for å bli vurdert. “Auswahl” er selve opptaket/vurderingen av søknaden din.
Universitetene krever at du har tatt en språktest i forkant av utdanningen. Denne skal ikke vedlegges søknaden, men leveres inn til lærestedet i det du har fått studieplass. De fleste universitetene godkjenner for eksempel Testdaf (Test Deutsch als Fremdsprache).
Dersom du ikke oppgir testresultater når du har fått tilbud om studieplass, må du møte opp på universitetets egen språktest, DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang), på en gitt dato. Dersom du ikke møter opp, eller ikke oppnår nødvendig resultat, vil du kunne miste studieplassen. NB: Ikke alle læresteder har en egen språktest – du er selv ansvarlig for å sjekke om dine læresteder tilbyr DSH om du ønsker å ta denne testen.
For deg som vil ta et språkkurs i forkant av utdanningsgraden din, kan du få støtte til dette av Lånekassen. Du kan ta ett ellere flere språkkurs på opp til ett år. Sett deg godt inn i Lånekassens krav til støtte før du velger språkskole og kurs.
Søknadsprosess
Du søker om opptak i løpet av mai måned dersom du vil begynne på studiene dine på høsten. Generell søknadsfrist er 31. mai, men noen universiteter åpner for søknad frem til 15. juli. Dette er spesielt om du du fremdeles går på videregående. Les om frister og ettersendingsfrister på nettsiden til Hochsculstart.
For deg som vil begynne på våren (oppstart vanligvis i mars), skal du søke om opptak innen 15. januar.
Du søker online via Hochschulstart. Denne plattformen er forvaltet av den tyske Stiftelsen for universitetsopptak (SfH). Søknaden finnes på engelsk.
Selve søknadsportalen heter DoSV og ligger på forsiden til Hochschulstart.
Her skal du oppgi personalia, utdanningsbakgrunn (type videregående skole), velge hvilke kvoter du vil søke i og universiteter herunder. Du kan legge inn 12 ønsker.
Godkjenning
For å praktisere som veterinær i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Mattilsynet. Hovedkravet for utdanning innen EU/EØS er at man kvalifiserer til godkjenning i landet man har utdanningen fra.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Tyskland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.