Fysioterapistudier
Vil du studere fysioterapi i utlandet? Rundt 250 norske studenter tar fysioterapiutdanning i Europa. Det er flest som studerer i Nederland og Danmark.
Om fysioterapistudier
Er du interessert i hvordan kroppen fungerer og ønsker å hjelpe mennesker til bedre helse? Da kan studier innen fysioterapi være noe for deg.
For å bli fysioterapeut må du ta en bachelorgrad i fysioterapi. Utdanningen varer fra 3 – 4 år.
Fysioterapeuter er helsepersonell som arbeider med å evaluere, diagnostisere og behandle mennesker med fysiske problemer, funksjonshemninger eller skader. Målet deres er å forbedre pasientens funksjonsevne, redusere smerte og bidra til økt livskvalitet gjennom ulike fysiske behandlingsmetoder og øvelser.
Studiet legger vekt på faglig kunnskap, praktiske ferdigheter og personlig utvikling.
Hva lærer jeg?
Fysioterapiutdanningen skal gi læringsutbytte i følgende kompetanseområder:
- Kropp, bevegelse og funksjon
- Undersøkelse, vurdering, diagnostisering og tiltak
- Samhandling og kommunikasjon
- Habilitering og rehabilitering
- Etikk og kulturforståelse
- Kritisk tenkning, kvalitetssikring og innovasjon
- Samfunn og folkehelse
Hvor kan jeg studere fysioterapi?
For å kunne jobbe som fysioterapeut i Norge trenger du autorisasjon fra Helsedirektoratet. Helsedirektoratet anbefaler å studere helsefag i land innenfor EU/EØS.
Innenfor EU/EØS
De fleste som studerer fysioterapi gjør det i Danmark og Nederland. Dette er gode alternativer fordi i Danmark er studiene gratis og i Nederland er de billige (ca. 20 000 kr).
I tillegg foregår undervisningen på engelsk eller dansk
I f.eks. Polen og Spania er det opprettet egne studieplasser på engelsk som et tilbud for internasjonale studenter. Her er skolepengeavgiften høyere og varierer fra ca. 70 000 kr – ca. 140 000 kr
Utenfor EU/EØS
Få nordmenn studerer fysioterapi utenfor EU/EØS. Dette skyldes i all hovedsak:
- Problemer med å få autorisasjon i Norge etter fullført grad
- Studieløpet kan være annerledes enn det europeiske. Ofte må man først ta en 3- eller 4-årig bachelorgrad og så starte på selve fysioterapiutdanningen etter det.
- Høye skoleavgifter
Godkjenning
For å kunne jobbe som fysioterapeut i Norge, trenger du autorisasjon fra Helsedirektoratet. Autorisasjon gis av Helsedirektoratet på bakgrunn av de til enhver tid gjeldende regler. Det betyr at dersom regelverket endrer seg mens du studerer er det regelverket når du er ferdig og søker om autorisasjon som gjelder, ikke regelverket da du startet.
Du er selv ansvarlig for å følge med på endringer i regelverket og for å sørge for at du oppfyller kravene i det regelverket som gjelder når du søker om autorisasjon.
Helsedirektoratet kan ikke forhåndsgodkjenne fysioterapiutdanninger. For å få best mulig grunnlag for å få autorisasjon, kan du sammenligne rammeplan, fagplan og studieplan for det norske studiet opp mot tilsvarende for ditt studiested. På den måten kan du passe på at den utenlandske utdanningen ikke avviker for mye fra den norske. Du kan for eksempel undersøke om den utenlandske utdanningen har samme akademiske nivå og lengde som i Norge.
I Norge er kravet for å bli autorisert fysioterapeut bachelorgrad (3 år) i fysioterapi og ett år veiledet turnustjeneste.
Norske utdanningsinstitusjoner som tilbyr tilsvarende utdanning kan hjelpe deg med å vurdere utenlandsk fagplan/studieplan. Disse rådene er kun veiledende.
Det er også viktig at du får autorisasjon som fysioterapeut i det landet du studerer.
Helsedirektoratet kan bare gi autorisasjon i etterkant av studiene. Det er derfor viktig at du undersøker nøye før du starter på studiene om lærestedet og fagene du tar gir grunnlag for autorisasjon.
Her kan du lese mer om autorisasjon av fysioterapiutdanning i utlandet fra Helsedirektoratet.
Regel etter 2021
Etter 2021 kan personer med helsefaglig utdanning fra et EØS-land søke om autorisasjon i Norge selv om de ikke har full rett til å utøve yrket i utdanningslandet og selv om de ikke har rett til yrkesgodkjenning etter EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv. I prosessen vil det bli gjort en individuell jevngodhetsvurdering.
Din utdanning må være faglig jevngod med den norske fysioterapiutdanningen for at du skal kunne få autorisasjon.
Hva betyr jevngod?
Det er fire forhold man må undersøke når man lurer på om utdanningen man skal ta kan bli vurdert som jevngod med den norske; det er utdanningens nivå, innhold og omfang samt grad av integrert praksis. Ta i bruk norsk rammeplan eller fagplan for å se om dette samsvarer med utdanningen du ønsker å ta i utlandet.
Regjeringens rammeplan for fysioterapiutdanning regulerer innholdet for norsk fysioterapiutdanning. Utdanninger fra utlandet må inneholde det samme for å bli vurdert som jevngod .
Tilleggskrav
I tillegg må man være oppmerksom på at alle fysioterapeuter utdannet i land utenfor EØS må ta kurs i nasjonale fag for å kunne få autorisasjon som fysioterapeut i Norge. Kursene kan ha høy egenandel; i 2023 kostet det 26 000 kr.
Helsedirektoratet har informasjon om hvilke tilleggskrav som kreves dersom du har utdanning fra land utenfor EU/EØS:
Med utdanning fra utlandet er det mulig å søke Helsedirektoratet om å få gjennomføre turnustjeneste i Norge, men dette innebærer ekstra ventetid.
Du som utenlandsstudent vil måtte vente ett ekstra år på å få turnus i Norge. Du kan innen 1. september samme år som avsluttet fysioterapeututdanning søke Helsedirektoratet om gjennomføring av turnustjeneste i Norge. Dette innebærer at du kan få turnusplass august året etter at du er ferdig med studiene.
Finansiering
Du kan få støtte til å studere fysioterapi i de fleste land, men som nevnt over anbefales det ikke å studere helsefag i land utenfor EU/EØS. Så selv om du får støtte til å studere i land utenfor EU/EØS er det ingen garanti for at du får autorisasjon med utdanning fra disse landene.
For å få støtte må studiene være offisielt godkjent i studielandet og tas på fulltid.
Jobbmuligheter
Mange fysioterapeuter arbeider i kommunene. Der jobber de på fysioterapiklinikker, på helsestasjon, i barnehage, skole, på frisklivssentraler og lærings- og mestringssentre, i hjemmetjenesten, helsehus og sykehjem. Fysioterapeuter arbeider også i sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner. I tillegg kan fysioterapeuter arbeide i bedriftshelsetjenesten eller i privat helsetjeneste. Noen velger å bli forskere.
Norges Fysioterapeutforbund tilbyr 14 ulike spesialiseringer:
- Fysioterapi
- Barne- og ungdomsfysioterapi
- Fysioterapi for eldre
- Folkehelse
- Helse- og miljøarbeid, ergonomi og arbeidshelse
- Hjerte- og lungefysioterapi
- Idrettsfysioterapi
- Kvinnehelse
- Manuellterapi
- Nevrologisk fysioterapi
- Onkologisk fysioterapi
- Ortopedisk fysioterapi
- Psykomotorisk fysioterapi
- Revmatologisk fysioterapi
Du må ha evne til å skape tillit, motivere og ha gode kommunikasjonsferdigheter.
— Utdanning.no
Ofte stilte spørsmål
Har du startet studiene (minimum ett år), men ønsker å bytte til en annen skole? Da kan du kontakte aktuelle læresteder, og forhøre deg om de har ledige studieplasser. Vanligvis krever skolen at du har hatt omtrent de samme fagene i tilsvarende tidsrom. NB: En del læresteder tar ikke inn studenter underveis i studieløpet.
Du vil få jobb raskere ved å skaffe deg arbeidserfaring fra norsk helsevesen under studiene.
På utdanning.no finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring, – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) organiserer de fleste fysioterapeuter i Norge.
NFF driver utstrakt kursvirksomhet, forvalter en forbundsintern spesialistordning, gir rådgivning, bistår i lønnsspørsmål og representerer sine medlemmer i forhandlinger og har godt samarbeid med myndighetene.
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!