Fysioterapistudier i Danmark
Fysioterapiutdanningen i Danmark har lenge vært populær for nordmenn. Utdanningen tilbys ved en rekke profesjonshøyskoler.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvor mye koster det?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsfrist?
-
Bo og leve i Danmark
Om utdanningen
Bachelorgraden varer 3 1/2 år og er fordelt på 7 semestre. Det veksles mellom teoretisk og praktisk undervisning.
Undervisningsformen veksler mellom klasseundervisning, forelesninger, gruppearbeid, prosjektarbeid, praktiske øvelser og praktikk/klinisk undervisning. Det er en del hjemmearbeid og oppgaveskriving, individuelt og i grupper.
I starten vil praksis/behandling utføres på medstudenter, senere får du prøve deg på pasienter. Du er ute i praksis i sammenlagt 28 uker. I løpet av det siste semesteret kan du fordype deg i et selvvalgt faglig område, samt skrive bacheloroppgaven din.
Finn fysioterapistudier i Danmark
Du kan studere i Esbjerg, Roskilde, Holstebro, Haderslev, København, Næstved, Odense, Hillerød, Aalborg eller Aarhus. Linker til de ulike skolene finner du på UddannelsesGuiden.
Opptakskrav
I Danmark har opptakskrav sammenheng med utdanningsbakgrunn. Dersom du ikke har gått studiespesialiserende på videregående, bør du forhøre deg med aktuelle læresteder om det tilkommer ytterligere fagkrav.
1. Generell studiekompetanse
2. Ett av følgende fag: matematikk R1 (evt. S1+S2) eller kjemi 1 eller fysikk 1 eller biologi 1
- Kvote 1 (65% av studieplassene)
I kvote 1 er det kun karaktergjennomsnitt fra førstegangsvitnemål som teller. Norske tilleggspoeng teller ikke.
- Kvote 2 (35% av studieplassene)
Kvote to handler om helheltsvurdering av deg som søker og det er skolen selv som bestemmer hva de ønsker å vektlegge. Vanligvis vil relevant arbeidserfaring og utdanning, organisasjonserfaring, folkehøgskoleopphold, utenlandsopphold og lignende kunne telle inn. I tillegg skal du vanligvis skrive et motivasjonsbrev. Du finner informasjon om kvote 2 på skolens hjemmeside, under optagelse.
Søknadsfrist
Søknadsfrist er 15. mars klokken 12.00. Du søker via Optagelse.dk, og kan begynne å søke fra cirka 1. februar.
Godkjenning
For å praktisere som fysioterapeut i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet. Du kan også lese mer om autorisasjon på ANSAs hovedside om fysioterapiutdannjng i utlandet.
De danske fysioterapiutdanningene med en varighet på 3,5 år er å anse som jevngode med de norske fysioterapiutdanningene inkludert turnustjeneste. Dette innebærer at Helsedirektoratet vil gi søkere med dansk fysioterapiutdanning autorisasjon uten krav om at de først må gjennomføre en prøveperiode i Norge.
Finansiering
Det er gratis å studere i Danmark.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Danmark — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.