Studier i Storbritannia
Storbritannia er en av de mest populære studiedestinasjonene for norske studenter. Her finnes det en rekke universiteter av høy kvalitet som ligger på Lånekassens tilleggsstipendliste.
Finn ditt drømmestudium i Storbritannia
Storbritannia kan by på et variert og stort utvalg av studier både på bachelor, masternivå og innen doktorgradsstudier/forskning. Les mer om utdanning i UK på sidene til The British Council.
Bachelorgrad
Bachelorgrad (undergraduate) tar som regel tre år i England, Wales og Nord-Irland. I Skottland tar det fire år. Mange universiteter tilbyr såkalte sandwich degrees, som innebærer et praksisår som en del av utdanningen, slik at en bachelorgrad tar fire år, eventuelt fem år i Skottland. Noen universiteter tilbyr et forberedende år kalt Foundation Year i forkant av bachelorgraden.
NB! Foundation Year er ikke støttet av Lånekassen.
Mastergrad
Mastergrader (postgraduate) i Storbritannia varer i 1-2 år. Du kan velge mellom en vanlig Taught Master og en Master of Research Degree som er en forskningsbasert mastergrad som ligger ofte til grunn for videre studier på doktorgradsnivå.
Doktorgraden i Storbritannia tar normalt rundt tre år.
Det akademiske året er vanligvis delt inn i tre terminer: høstterminen, vårterminen og sommerterminen. Noen universiteter opererer også med et to-semestersystem.
Tre-termins system
– Høsttermin starter i slutten av september eller starten av oktober og avsluttes i slutten av desember
– Vårtermin starter i begynnelsen av januar og avsluttes i slutten av mars eller begynnelsen av april
– Sommertermin starter i slutten av april eller starten av mai og avsluttes i slutten av juni eller begynnelsen av juli
To-semesters system
– Første semster: Starter i slutten av september eller begynnelsen av oktober og avsluttes midten av desember.
– Andre semester: Starter i begynnelsen av januar og avsluttes i slutten av mai eller begynnelsen av juni.
Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Søk opp studier i Storbritannia:
Det er to fine kataloger du kan bruke for søke opp studier i Storbritannia. UCAS er siden du også bruker for å søke på selve studiet, mens British Council er en infoside hvor du også kan se webinarer live, men også opprette en konto for å se tidligere webinarer.
For å sammenligne ulike kurs på undergraduate (bachelor) nivå kan man bruke DiscoverUni. Der kan man se gjennomsnittlig lønn etter studier, samt tilfredshet og bruk av kunnskapene fra studier i jobb.
Et utvalg fag i Storbritannia
Dette er bare et utvalg av studier, det finnes mange spennende muligheter i Storbritannia.
Opptakskrav
Bachelor
Opptakskrav kan variere mellom ulike universiteter. I Storbritannia er ikke karakterer alltid den viktigste delen av søknaden, men de ser heller på en helhetlig vurdering av deg som søker.
Når de ser på søknaden ser de på:
- Vitnemål (oversatt til engelsk)
- Karakterer
- Motivasjonsbrev
- Referansebrev
- Engelskkrav
OBS! Noen program/skoler kan fortsatt ha høye karakterkrav, som f.eks:
- Oxford/Cambridge/LSE/UCL/Imperial og andre toppskoler
- Medisin/tannlege/veterinær
Her skal du begrunne hvorfor du søker deg til skolen og det aktuelle studieprogrammet. Motivasjonsbrevet skal være skreddersydd skolen du søker deg til, så ikke bruk samme motivasjonsbrev til flere skoler. Din faglige kompetanse og personlige kvaliteter som er nødvendige for å lykkes i studiet burde komme frem i brevet. Dette anses som en viktig del av søknaden i UCAS.
Universitetene krever som regel å få dokumentert engelsknivået ditt. Det gjør du ved å ta en engelsktest, enten TOEFL eller IELTS. Noen universiteter kan godta engelskkarakter fra videregående – dette vil i såfall stå spesifikt på nettsiden.
Master
Søker du på master så er minimumskravet at du har en bachelorgrad. Ofte er det et karakterkrav i tillegg. Universitetene ber ofte om en upper second-class honours degree (2:1) eller et lower second-class honours degree (2:2). Dette er en veiledende omregningstabell.
UK | Prosent | Norge |
First class (1st) | 70 – 100 prosent | A |
Upper second-class (2:1) | 60 – 69 prosent | B |
Lower second-class (2:2) | 50 – 59 prosent | C |
Third class | 40 – 49 prosent | D |
0 – 40 prosent | F |
Se under Admission requirements/Entry requirements på universitetets nettside for mer informasjon.
Mastergrader har rullerende opptak nesten frem til studiestart. Det anbefales å søke så tidlig som mulig.
Søkeprosess
15. oktober – Søknadsfrist Oxford og Cambridge (samt fagene medisin, veterinær og tannlege) for opptak året etter. OBS. Noen opptakstester har frist før søknadsfristen!
Vær oppmerksom på at du ikke kan søke både Oxford og Cambridge samtidig.
29. januar – Frist for populære studier, briter og EU-borgere (det anbefales for alle å søke til denne!)
30. juni – Siste frist internasjonale søkere
5. juli til oktober – Restplasser, også kalt «Clearing»
De fleste studier og universiteter har rullerende opptak, så om du søker deg til et populært studie burde du søke så fort søknaden åpner.
Dersom du har søkt innen 31. januar vil du som regel få svar i god tid før sommerferien. De første begynner å få svar allerede i slutten av februar. Går du siste året på videregående eller mangler du for eksempel språktest vil du først få en såkalt conditional offer. Du vil da få endelig tilbud om plass, kalt unconditional offer, etter at du har sendt inn vitnemålet ditt og/eller språktesten.
Bachelor
Du søker på bachelorgrader gjennom søkeportalen UCAS. Følg ANSAs steg for steg veiledning for utfylling av UCAS nedenfor. Du kan også sjekke ut UCAS egne Youtube-kanal for flere god tips til en bra søknad.
Master
Du søker direkte til de fleste læresteder i Storbritannia. Du vil finne søknaden under Admission eller How to apply.
Dersom du blir bedt om å oppgi hvordan du skal finansiere studiene og dette er via lån og stipend fra Lånekassen vil kategorien «company or governmental sponsorship» være mer riktig enn «self-funded«.
Begynn med å registrere deg på UCAS sine sider. Her fyller du ut «Personal details«, velger passord og sikkerhetsspørsmål. Deretter oppretter du brukernavn. Noter deg brukernavn og passord da du vil trenge dette for å levere søknaden din.
På spørsmålet «How are you applying?» velger du som søker med bakgrunn fra norsk skole alternativet «As an individual«. Dersom du søker gjennom en agent må du linke opp søknaden mot denne ved å skrive inn agentens «buzzword». Kryss av for at du bor utenfor UK. Ved forespørsel om «Verification code» fyller du koden du har mottatt på mail. Når du er ferdig med å registrere deg skal du begynne med utfyllingen av selve søknaden.
UCAS-søknaden består av seks hoveddeler: Personal details, Choices, Education, Employment, Statement og Reference.
1. Personal details:
De fleste av opplysningene dine skal allerede være utfylt i forbindelse med registreringen.
- Fyll ut fødeland.
- Under «Date of first entry to live in the UK» anslår du hvilken dato du flytter til Storbritannia. Datoen du velger ikke bindende, men kun et anslag. Sett 1. september om du er usikker.
- Under «Residential category» velger du «EEA or Swiss National» dersom du er norsk statsborger og bor i Norge.
- «Reference Numbers» ber om referansenummeret til språktesten du har tatt eller meldt deg opp til. Du kan vente med å melde deg til språktest til du har fått beskjed om dette fra universitet.
- Under «Passport details» fyller du inn passnummeret ditt.
- Ved «Fee code» velger 09 «International Agency» dersom du skal finansiere studiene med støtte fra Lånekassen.
- Du er pliktig til å informere om «Criminal convictions» og «Disability/Special needs» dersom dette gjelder for deg.
- «Nominated access» gjelder kun dersom du ønsker at en annen person skal ha tilgang til søknaden din.
Du er nå ferdig med Personal Details-delen av søknaden. Husk å trykke «Save» og huk av for «Section completed».
2. Choices
Her skal du velge læresteder og kurs. Du har opptil fem valg. Dersom du søker om opptak til medisin, veterinær eller tannlege har du maks fire valg.
Du trenger ikke sette lærestedene i prioritert rekkefølge da disse sorteres alfabetisk automatisk.
MERK! Du kan ikke søke på både Oxford og Cambridge.
- Klikk «Add choice». Velg lærested og kurset du ønsker.
- Under «Campus code» er det som regel «Main site». Med mindre du søker deg til et læringssted hvor skolen selv er ansvarlig for opptak (Oxford, Cambridge, Durham). Da må du spesifisere hvilken skole det er eller velge «Open application».
- Finn «Start date» fra listen.
- Du skal ikke skrive noe under «Further details» med mindre lærestedet spesifikt informerer om det.
- Under «Live at home» skal du huke av på «No».
- Dersom du søker om opptak til det første året av en bachelor, lar du «Point of entry» stå åpen. Hvis du har avtalt med universitetet å starte på 2. eller 3. året kan dette velges her. Trykk «Save».
- Etter å ha fylt ut alle valgene du ønsker, sjekker du at alt stemmer. «Previous application number» skal stå åpen med mindre du har søkt gjennom UCAS tidligere.
- Klikk «Section completed» og «Save».
3. Education:
Her skal vitnemål og annen relevant utdanning med karakter fylles inn. Dersom du ikke er ferdig med videregående skole ennå, eller er underveis i en annen utdanning, skal du likevel skrive inn det du har avsluttet av fag eller kurs så langt. Vitnemål fra ungdomsskolen skal ikke legges inn.
- «Add new school/college». Søk etter skolen i listen. Er ikke skolen oppgitt? Trykk på «My school/centre is not listed here». Fyll ut skolens navn selv. «Exam centre number» skal stå blank.
- Fyll inn dato for når du begynte og avsluttet/skal avslutte utdanningen din. Er du ikke ferdig med videregående skole før til sommeren? Velg juni året du planlegger å starte i UK.
- Kryss av for om utdanningen skal tas eller er tatt på heltid eller deltid.
- Vil utdanningen du fyller ut lede til en form for kvalifikasjon? Eksempelvis generell studiekompetanse. Velg «Yes» under det neste punktet. Trykk «Save».
- Under «Please state the highest level of qualification you expect to have before you start your course» velger du «Below honours degree level og qualification».
- Legg deretter til karakterer/resultater. Trykk «Add qualifications».
- For videregående skole vil du finne riktig mal for utfylling av vitnemål under «N», «Norway – Vitnemal – videregående opplaering« eller «Vitnemal – videregående opplaering – Norway«.
- Øverst fyller du ut måned og år for når utdanningen ble avsluttet eller avsluttes.
- Under «Grade» skriver du gjennomsnittskarakteren din. Har du ikke avsluttet videregående, lar du feltet stå åpent.
- Legg til hvert enkelt fag (module) som teller på vitnemålet ditt.
- Skriv inn fagnavnet på engelsk, men oppgi karakteren som på norsk skole.
- Begynn å skrive inn avsluttende fag fra første året videregående.
- Legg til fag ved å klikke «Add another module».
- Fortsett deretter med å skrive inn fag og karakterer fra andre og tredje året på videregående. Har du både eksamen- og standpunktkarakter i samme fag, skriv gjennomsnittskarakteren.
- Har du ikke avsluttet tredje året videregående enda skal du skrive inn navnet på fagene du tar dette året, men la «Result» stå blank.
- Trykk «Save». Når du er ferdig med denne delen av søknaden, klikk «section completed».
Tar du opp fag? Trykk på «Add new school/college» og gjenta samme fremgangsmåte for registrering av lærested. Legg deretter til karakter i hvert enkelt fag du har tatt opp.
4. Employment
Dersom du har arbeidserfaring som du tenker kan styrke søknaden din, skriver du dette inn under «Employment».Trykk «Add an employer» og følg instruksene. Har du ikke arbeidserfaring som skal inkluderes i søknaden, trykker du «Section completed».
5. Statement
«Personal Statement» er motivasjonsbrevet. Det er en viktig del av søknaden og tillegges stor vekt når lærestedet skal vurdere deg. Bruk derfor tid på å jobbe med denne delen i et separat dokument, for deretter å lime inn i søknaden når du er fornøyd.
Pass på at du holder deg innenfor grensen på 4000 tegn. Huk deretter av på «Save», deretter «Preview» og «Section completed».
6. Reference
Her oppgir du kontaktinformasjonen til den som skal skrive anbefalingsbrevet for deg. Fortrinnsvis en akademisk referanse som en lærer eller rådgiver. Du kan altså ikke legge inn anbefalingsbrev selv.
Din oppgitte referanse mottar da en mail fra UCAS hvor de blir bedt om å sende inn et anbefalingsbrev for deg elektronisk. UCAS må ha mottatt anbefalingen fra referansen din før du kan markere søknaden din som komplett og sende den inn til UCAS. Pass på å si tydelig ifra til referansen din hvor viktig det er at brevet kommer tidsnok. Referansen kan få veiledning til hvordan man skriver anbefalingsbrev her.
Noen skoler ønsker at referansepersonen skriver noe om dine «predicted grades», men dette vil ikke være påkrevd fra alle skoler.
Merk at dersom du har søkt gjennom en agent vil ikke Reference feltet være synlig.
Du må derfor sende anbefalingsbrevet til agenten som vil laste det opp for deg. Referansen kan sende det direkte til agenten eller sende det til deg.
Du kan nå kontrollere hele søknaden ved å klikke på «View all details». Når du er ferdig med dette betaler du og sender søknaden elektronisk. Det siste du trykker på vil da være «Pay/Send».
UCAS Extra (resttorget) kan være løsningen for deg som ikke har fått noe tilbud eller fått avslag fra alle fem universitetene du har søkt på. Gjennom Extra kan du søke på ett og ett kurs frem til begynnelsen av juli.
Det finnes flere agenter som samarbeider med enkelte britiske universiteter. Ta gjerne kontakt med en eller flere av dem for å få personlig hjelp med søknaden din:
Webinarer
Hvis du ikke finner noen nedenfor, er det ingen aktive webinarer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Det blir ikke gitt støtte til Foundation Degree, BTEC, Higher National Diploma, Foundation Year eller ettårige diploma-utdanninger på lavere grads nivå i Storbritannia.
Her er listen for 2024-2025:
- Imperial College London
- King’s College London
- University College London (UCL)
- University of Bristol
- University of Cambridge
- University of Edinburgh
- University of Manchester
- University of Oxford
Hva koster det å studere i Storbritannia?
Storbritannia er et av de dyreste landene du kan studere i siden internasjonale søkere må betale international fees (skolepenger). Prisen på bachelor varierer fra GPB 11,400-38,000. Master varierer fra GPB 9,000 til 30,000.
Når du søker visum må du også betale for en helseavgift (IHS) på GBP 776 (mars 2024) per år du planlegger å studere. Les mer om hva konsekvensen er dersom du søker om refusjon av IHS på våre visumsider.
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Storbritannia, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Visum
Les mer om hvordan du søker studentvisum til Storbritannia
Fant du ikke det du lette etter?
Da kan du ta kontakt med oss i Forum, se ofte stilte spørsmål eller lese om praktisk informasjon om studier i utlandet
Jeg har kommet inn på en skole i Storbritannia — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.